Welke soort kansspelen zijn er?

Een kansspel is eigenlijk zoals de naam al doet vermoeden een spel waarbij je kans maakt om iets te winnen. Je kan hierbij denken aan een geldprijs maar ook materiële zaken kunnen gewonnen worden bij een kansspel. Er zijn veel verschillende soorten kansspelen waarbij iets gewonnen kan worden, in dit artikel gaan wij verder in op de verschillende soorten kansspelen die er zijn.

Loterij

Een van de bekendere kansspelen zijn natuurlijk de Loterijen. Het is het meest gespeelde kansspel in Nederland. Het is makkelijk aan een Loterij mee te doen, je gaat ergens een lot halen in de winkel of online en wacht de trekking af. Bij een Loterij wordt de winnaar, zoals ook al in het woord Loterij te zien is bepaald door het lot. Het cijfer of de cijfers die op een lot staan bepalen of je wel of niet wint. Omdat het onvoorspelbaar is of je wel of niet wint met je cijfers wordt een Loterij een kansspel genoemd. Je maakt dus kans om te winnen maar je kan ook net zo goed niks winnen. Ondanks dat de kans klein is dat je iets wint met een loterij is de kans nooit 0%, daarom doen er altijd wel veel mensen mee met de verschillende Loterijen.

Speelautomaten

Een van de bekendere speelautomaten is de fruitmachine. Deze zijn op veel verschillende plaatsen te vinden. Natuurlijk in een casino of online maar ook regelmatig in verschillende horeca gelegenheden. Er bestaan ook bingo-, poker- en roulette-automaten. In de speelautomaten zijn er twee verschillende te vinden namelijk de slotmachines en de videomachines. Een slotmachine heeft een mechanisme met op zijn minst 3 rollen er in. Soms vind de bediening net als vroeger nog plaats met een hendel aan de zijkant van de automaat, maar de meer modernere machines hebben vaak knoppen met spin of bet er op. Op een videomachine kan je spelen via een beeldscherm, hierdoor biedt een videomachine vaak meer spelmogelijkheden aan.

Weddenschappen

Grote kans dat je ooit een keer meegedaan hebt met een weddenschap tussen vrienden. Deze weddenschappen gaan vaak om kleinere bedragen of gewoon de eer en zijn toegestaan in Nederland. Verder zijn er maar 2 soorten weddenschappen toegestaan in Nederland volgens de Wet op de kansspelen. Dit zijn sportweddenschappen en weddenschappen op paardenraces. Aan deze weddenschappen zijn strenge regels verbonden. Voor deelnemers tot 25 jaar gelden er beperkingen. Een groot deel van de opbrengsten gaat naar het NOC*NSF en er mag niet live op de wedstrijd geboden worden. Voor het wedden op paardenraces is er maar een organisator die hier het recht op heeft. Andere soorten weddenschappen zijn in Nederland niet toegestaan.

Promotionele kansspelen

Dit zijn kansspelen om een bedrijf te promoten. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan acties in een supermarkt. Een voorbeeld is promotie codes in bepaalde producten zoals chips of frisdrank. Aan promotionele kansspelen zitten wel regels verbonden. Zo mogen de deelnemers niks in moeten leggen, er mag maar een kansspel tegelijk zijn binnen het bedrijf, het moet tijdelijk zijn met maximaal 20 trekkingen, de prijs mag niet hoger zijn dan een ton, minderjarige deelnemers moeten toestemming hebben van een ouder en er moeten algemene voorwaarden aanwezig zijn.

Kleine kansspelen

Een goed voorbeeld van een klein kansspel is bijvoorbeeld een Bingo. Bij een gewone kleinschalige bingo in een bejaardencentrum of met vrienden hoef je, je verder niet aan veel regels te houden. Wanneer en bedrijf een bingo wil organiseren zijn hier wel bepaalde regels aan gebonden. Zo mag er niet voor meer als 1550 euro aan prijzen weg gegeven worden en moet de burgemeester van je stad of dorp hiervan op de hoogte gesteld worden minimaal 2 weken voor de bingo.