Dit artikel gaat over gokverslaving. Wat zijn de kenmerken daarvan oftewel waaraan kun je het herkennen? Maar eerst gaan we in op verslaving en gokken in algemene termen.
Verslavingen
Verslavingen zijn een groot maatschappelijk probleem en natuurlijk voor de verslaafden zelf. Er zijn vele vormen van. Bekende daarvan zijn drank-, rook- en drugsverslaving. Maar kijk eens hoeveel mensen zich amper kunnen losmaken van sociale media. Werken en eten kunnen ook verslavend zijn. Een slaaf is eigendom van iemand en die kan doen met de slaaf wat hem of haar betaamt. We praten over iemand als verslaafd ergens aan, als die in bepaalde zin niet meer eigen baas is. Die persoon is mentaal en/of fysiek afhankelijk van een middel of een gewoonte. Wanneer het daaraan ontbreekt, zal die er (veel) werk van maken om het te vinden. Dit gaat dan ten koste van andere bezigheden. Als de persoon van de gewoonte of het middel af wil komen, dan kan dat gepaard gaan met serieuze ontwenningsverschijnselen. In dit artikel gaan we later nader in op gokverslaving.
Gokken
Gokken en wedden worden wel eens door elkaar heen gebruikt, maar zijn toch verschillend. Wedden hangt samen met kansberekening. Je kunt vooraf berekenen wat je kans op winnen is en dus ook op verliezen. Met iemand afspreken dat de verliezer de drankjes betaalt en dat bepalen door een munt op te gooien, is niet gokken maar wedden, namelijk met 50% kans. Een weddenschap hoeft niet om geld gaan, maar bij gokken wel. Bij gokken kan je er misschien een kansberekening op loslaten, maar die wordt erg moeilijk. Die grote onzekerheid is de kick van het gokken en die kan verslavend werken. Dat komt natuurlijk ook, omdat de opbrengst erg groot kan zijn. Als de uitkomst snel komt, dan is de neiging om nog een poging te wagen erg groot. Bij bepaalde spellen kan naast het toevalselement ook de behendigheid een zekere rol spelen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld kaartspelen.
Wat is gokverslaving
We hebben het tot dusver over verslaving en gokken gehad. Bij gokverslaving komen die twee samen. Je zou kunnen spreken van dwangmatig gokken. Je hebt geen zelfcontrole meer. Het gokken heeft je in de greep. We zagen eerder dat een slaaf is overgeleverd aan de nukken van een persoon. Als je je niet meer los kunt maken van het gokken, dan ben je daar een slaaf van geworden. Wat zijn zoal de kenmerken. Daar gaan we de volgende paragraaf op in.
Kenmerken van gokverslaving
Wat zijn zoal de kenmerken van gokverslaving? Waaraan kan je het herkennen? Over de algemene kenmerken van verslaving hebben we het eerder gehad. Nu gaan we het specifiek hebben over gokverslaving. Een internationaal veel gebruikte handleiding op het gebied van psychiatrische problemen is de DSM V. Daarin wordt trouwens niet gesproken over een gokverslaving maar een gokstoornis. Volgens die handleiding heb je al een gokstoornis als je aan vier van de volgende kenmerken voldoet:
- De inzetten worden steeds groter om de gewenste kick te krijgen.
- De pogingen om te verminderen, onder controle te krijgen of te stoppen, mislukken.
- Als men minder of stopt met gokken, dan is men onrustig of geïrriteerd.
- Gokken is een obsessie geworden. Met denkt er continu aan.
- Men gokt bij depressieve gevoelens of angst.
- Proberen om met opnieuw gokken verliezen weg te werken.
- Men liegt over hoeveel geld met gokken heeft verloren of hoeveel tijd men aan het gokken besteed.
- Relaties, werk of loopbaan ondervinden problemen of gaan zelfs verloren door het gokken.
- Ervan uitgaan dat anderen je zullen helpen aan geld of om je schulden te verlagen die zijn voortkomen uit het gokken.