Waarom is gokken verslavend?

Helemaal niets mis met van tijd tot tijd eens een casino binnenlopen, een online gokspel te spelen of een krasbiljetje aan te kopen. Pas als er sprake is van een dwang om steeds opnieuw te spelen waaraan op geen enkele manier aan kan weerstaan worden, is het tijd om aan de alarmbel te trekken. Een gokverslaving is een ernstig en zwaar onderschat probleem waar helaas nog steeds een taboe op rust. Het inzien van het probleem is de eerste en belangrijkste stap naar herstel.

Wat is een gokverslaving?

In de meeste gevallen zal er eerst sprake zijn van een gokprobleem en dan pas van een gokverslaving. Het grote onderscheid hierin is dat we bij een verslaving echt kunnen spreken van dwangmatig gedrag.
De basis van een gokverslaving is te zoeken in een stoornis in de hersenfuncties. Door de spanning die gecreëerd wordt door het gokken, wordt er endorfine en adrenaline aangemaakt. Bij winst wordt er in het beloningscentrum van de hersenen dopamine aangemaakt. De combinatie van die stoffen zorgen voor een goed gevoel, een kick, een euforie en zetten aan steeds maar verder te doen. Alle controle gaat verloren over het eigen handelen en men verlegt de grenzen steeds verder. Er wordt steeds langer gespeeld en meer geld ingezet. Bij winst treedt de drang op om meer te winnen, bij verlies de drang om te verliezen terig goed te maken. Op deze manier ontstaat een vicieuze cirkel die nog maar heel moeilijk te doorbreken is. Niet verwonderlijk dus dat veel gokverslaafden te kampen hebben met een schuldenlast en een sociaal isolement.
Proberen om te stoppen met gokken, zorgt voor een verminderde aanmaak van endorfine wat een onaangenaam gevoel en ontwenningsverschijnselen zal opwekken. De enige manier waarop hieraan door de ogen van een gokverslaafde aan kan verholpen worden, is door opnieuw te gaan gokken. De euforie keert terug en de verslaafde voelt zich terug goed.

Hoe kan je een gokverslaving herkennen en wat kan je eraan doen?

Het is typerend voor mensen die te kampen hebben met een verslaving dat zij zowel tegen hun omgeving als tegenover zichzelf het probleem zullen ontkennen.
Merk je bij jezelf dat het gokken een steeds belangrijkere plaats inneemt in jouw leven en dat je niet zonder kan, dan is dit het eerste duidelijke teken. Betrap je jezelf erop dat je meer en meer begint te liegen om het gokken te verbergen en dat dit zowel thuis als op het werk voor spanningen zorgt, dan kan je hierin ook een signaal zien. Een ander opvallend kenmerk is het slechte gevoel wanneer je door eender welke reden niet kan gokken.
Als je jezelf hierin herkent, is het belangrijk hulp te zoeken en erover te praten. Maak het probleem bespreekbaar met je omgeving en met je huisarts. Via je huisarts kan je vervolgens doorverwezen worden naar een psycholoog voor gedrags- en gesprekstherapie. Het doorbreken van de neerwaartse spiraal is de oplossing om er terug bovenop te komen en de gokverslaving de rug toe te keren.
Net zoals bij alle verslavingen zal de weg lang en zwaar zijn en zal de strijd ertegen een leven lang blijven doorgaan. Toch is herstel zowel voor jezelf als voor jouw omgeving een mooie overwinning waar je terecht trots op mag zijn.